Pointers: hoe gebruik je ze?

Pointers of presenters zijn een soort afstandsbediening voor presentatiesoftware zoals PowerPoint. Met een pointer kan je tijdens je presentatie de slides vanop afstand bedienen. De meeste modellen hebben een laserpointer zodat je de aandacht kan vestigen op bepaalde aspecten van je slide. Sommige modellen hebben extra functies zoals het zwart maken van het scherm en het bedienen van videofuncties. 

Wat zijn de didactische voordelen van een pointer? 

Je kan rondlopen tijdens de les 

Je bent niet langer gebonden aan je computer. Met behulp van een pointer kan je vrij door het auditorium wandelen zodat je gemakkelijker de aandacht van de studenten kan vasthouden. Ga bijvoorbeeld vlak naast babbelende studenten staan en geef gewoon verder les. Het feit dat je fysiek nabij bent, zorgt ervoor dat de studenten stoppen met babbelen. 

Jij beslist waarnaar de studenten kijken 

Wil je dat de studenten naar één aspect van de slide kijken? Gebruik dan de laserstraal van de pointer om de aandacht van alle studenten naar eenzelfde aspect te leiden: bijvoorbeeld: een schema, grafiek, foto. Gebruik de laser zorgvuldig, gericht en met mate. Vermijd dus om enthousiast met de laser heen en weer te zwiepen. 

Wil je dat de studenten naar jou kijken en niet afgeleid zijn door wat er op de slides staat? Maak het scherm dan even zwart zodat de studenten stoppen met lezen en hun aandacht op jou richten. Heel wat pointers hebben een knopje waarmee je je scherm zwart kan maken. Heb je geen pointer? Druk dan op de ‘b’ (black, Engels besturingssysteem) of de ‘z’ (zwart, Nederlands besturingssysteem) van het toetsenbord van jouw computer tijdens een powerpointpresentatie. 

Welke pointer moet je kiezen?  

Omdat er geen productvergelijkingen voorhanden zijn, stelde de UGent zelf – ter info – een beperkte inventaris op met een greep uit het aanbod. Onderstaande tabel geeft een idee van de soorten pointers die op de markt zijn, in welke aspecten ze van elkaar verschillen en hoeveel ze ongeveer kosten. De meeste pointers zijn ideaal om in een leslokaal te gebruiken. 

  Logitec Wireless Presenter R400 Logitec Wireless Presenter R500  Logitech Professional Presenter R700 Logitech Spotlight Presentation Remote Kensington: Red laser Presenter Kensington: Wireless Presenter Pro with Green Laser
Bereik  15m  20m  30m  30m  10m  50m 
Installatiesoftware nodig? Nee  Nee  Nee  Ja Nee  Nee 
Batterijindicator? Ja  Ja  Ja  Ja (extra: oplaadbaar) Ja  Ja 
Compabiliteit besturingssysteem Windows  Windows, Mac OS Windows  Windows, Mac OS, Chrome OS, Android, Linux Windows, Mac OS Windows, Mac OS
Laserfunctie? Rood  Rood  Rood  Kleur zelf te bepalen Rood  Groen
Videofunctie  Nee  Nee  Nee  Ja Nee  Nee 
Zwart/Wit scherm Ja Nee Ja Ja Ja Ja
Volumecontrole  Nee Nee Nee Ja Nee Nee
Extra’s  / / Timer met trilfunctie die het einde van een presentatie aankondigt
  • Wat je aanduidt op het grote scherm wordt automatisch ook op het computerscherm weergegeven: wat de lesgever aanduidt op de powerpoint wordt dus opgenomen door de lesopnamesoftware (ten voordele van studenten die via streaming meevolgen). 
  • Timer met trilfunctie die ook verschijnt op computerscherm. 
  • Mogelijkheid tot highlight en inzoomen. 
  • Starten van video en regelen van geluid. 
USB- stick 1GB  /
Richtprijs 35 euro 40 euro 80 euro 129 euro 28 euro 45 euro

 

Laatst aangepast 30 oktober 2020 13:45