Opencast en Capture Agents

Wat is het?

Een capture agent is de aanwezige apparatuur in een auditorium waarmee je je les kan opnemen en/of kan livestreamen. Dit lesopnametoestel bestaat standaard uit een:

  • een vaste camera in het auditorium
  • een lesopname computer (in het bureau net als de auditorium PC)
  • een aanraakscherm
  • een toetsenbord en muis
  • een opnamelampje
  • een afstandsbediening voor de camera (niet in elk auditorium)

Het team Multimedia heeft de gebruiksvriendelijke applicatie Opencast ontwikkeld om, per cursus, de opname van één of meer hoorcolleges op voorhand in te plannen. Alle geplande lesopnames starten en stoppen dan automatisch zonder enige manuele actie in het auditorium. Het is dus niet meer mogelijk om via het aanraakscherm van de capture agent in het auditorium een lesopname te starten. Alle geplande lesopnames via de Opencast Planner worden vanaf AJ 20-21 ook automatisch gelivestreamd.

Nog niet zeker welke tool het meest geschikt is voor jouw online of hybride les? Laat je inspireren door de onderwijstip "Welke tool gebruik ik om mijn online of hybride les te streamen of op te nemen?".

Technische ondersteuning

Belangrijke handelingen in het gebruik van Opencast en capture agents

  • Het is belangrijk om de hardware te controleren vóór je start, en om daarna de tool ook te testen.
  • Communicatie is cruciaal. Communiceer helder en concreet via ‘Aankondigingen’ op Ufora waar studenten de opname van je les kunnen terugvinden in de cursus.  

Technische handleidingen en documenten

Alle handleidingen over het gebruik voor, tijdens en na je les van deze tools vind je terug op de informatiepagina van team Multimedia. Je vindt er ook een antwoord op veelgestelde vragen, kennisclips over het algemeen gebruik en een stappenplan voor het inplannen van je opname.

Via deze link vind je een overzicht van leszalen met capture agents.

Opencast en capture agents voor onderwijsactiviteiten

Voor welke werkvorm kan je deze tool gebruiken?

Nog niet zeker welke werkvorm het meest geschikt is voor jouw onderwijs? Laat je inspireren door de onderwijstip ‘Opleidingsonderdeel (her)ontwerpen voor academiejaar: Een leidraad’.

Opencast en capture agents kunnen niet ingezet worden voor werkvormen met interactie. Indien je hiernaar op zoek bent, raadpleeg de onderwijstip "Welke tool gebruik ik om mijn online of hybride les te streamen of op te nemen?".

Wat moet je weten over Opencast en capture agents voor je onderwijsactiviteit?

  • Voeg je lesopname toe aan de betreffende module binnen je Ufora-cursus. Op die manier blijft je cursus overzichtelijk.
  • Alle lesopnames zijn terug te vinden op Opencast.ugent.be

Opencast en capture agents voor evaluatieactiviteiten

Deze tools worden niet gebruikt voor evaluaties.

Meer weten?

 

Laatst aangepast 1 september 2021 16:37