H5P: Hoe maak je er interactieve leermaterialen mee in Ufora?

Wat is H5P?

H5P is een open source onderwijstechnologie waarmee je online interactieve leermaterialen kan maken. Met H5P kan je meer dan 30 verschillende soorten inhoud (of contenttypes) maken voor je online leerpad, waaronder quizzen, presentaties en online simulatieoefeningen.

Onderstaande screenshots tonen alvast enkele van de vele mogelijkheden:

Waarvoor inzetten?

Interactieve leermaterialen of leerpaden

Via H5P maak je in een handomdraai interactieve cursuselementen, zoals

  • accordeons, 
  • sliders
  • afbeeldingen met hotspots
  • Interactieve video's
  • ...

Al die elementen kan je gebruiken om (extra) informatie te verstrekken aan studenten en hen actief te laten interageren met het online cursusmateriaal. Bovendien kan je H5P-content gemakkelijk delen met collega’s, aanpassen en hergebruiken.

Zoals bij elke blended leren-aanpak is het belangrijk om het online cursusmateriaal af te stemmen op je doelgroep, je type blend en de studielast. Probeer daarom je online leertrajecten niet te overladen met activiteiten en interacties die niet bijdragen tot het leren van de studenten. Overweeg altijd of het type activiteit past bij de doelen en de gewenste resultaten van het opleidingsonderdeel en of de activiteit op de juiste plaats staat binnen het leerpad (cf. constructive allignment).

Formatief toetsen

H5P is een krachtig hulpmiddel voor online formatieve evaluatie. H5P-inhoud gebruik je om eenvoudige zelftests en ander evaluatiemateriaal te maken waarmee je het begrip van studenten in real time kan meten. Het voordeel van H5P is dat je die oefenvormen op verschillende plaatsen in een Ufora-cursus kan toevoegen.

Technische handleiding

  • Help.H5P.com: documentatiewebsite van H5P.com
  • Hoe werk je concreet met H5P in Ufora?
    Bekijk onderstaande videotutorial of het interactieve stappenplan hieronder:

* Panopto is sinds januari 2023 beschikbaar.

Interactieve stappenplan

1. Via 'insert stuff': zo plaats je eenvoudig oefeningen in Ufora-pagina’s, discussies, …

2. Via 'Bestaande activiteiten': zo staat de H5P oefening tussen de andere leerinhouden in de module.

Tips

In onderstaande video leer je hoe je nog sneller interactieve leermaterialen kan maken met H5P. Je leert hoe je H5P kan openen in een nieuw tabblad en hoe je dankzij tekstuele templates vragen, antwoordmogelijkheden en feedback aanmaakt. Deze pagina en dit onderwerp worden geüpdatet naarmate H5P verder in gebruik genomen wordt.

Veelgestelde vragen

UGent-Praktijken

Laatst aangepast 3 april 2023 15:14